Blogg

En duktig liten hund!

2019-05-20 15:13

Det här är Almbackens Fantino Medina!

Hon har varit och gjort anlagstest i viltspår i söndags. Dora som hon så klart kallas gjorde en väldigt fin insats och blev vald till dagens bästa anlagshund av fem deltagare. Det var SSRK Umeåsektion som höll sitt årliga vårprov i Bjenberg. I anlagsklassen deltog en Engelsk springerspanniel, en labrador retriver, en vit herdehund och en Golden retriver och så Dora yngst av alla i klassen med sina femton månader. Det blev godkänt resultat för fyra av hundarna men Dora segrade och valdes till domarnas favorit för dagen!

Viltspår Dora 

Domarens komentar på protokollet lyder; Ung tik som arbetar noggrant i ett fint tempo. Ringar 3 gånger i andra vinkeln men löser problemet helt själv. Gör i dag ett mycket väl godkänt arbete.

Den andra vinkeln låg i en slänt och spåret kom nerifrån, precis vid krönet av slänten vinklade spåret av och vind och torra markförhållanden gjorde att det var svårt för henne. Hon fick ta om tre gånger innan hon helt säkert fortsatte med bestämda steg. Där var även rester av en uppäten fågel samt en grop av vad dommaren trodde var en brunstgrop från i höstas. Jag är så stolt över lilla Dora som gjorde ett mycket fint jobb!

Det här är ju en repris från förra årets vårprov! Då var det mamma Oda som vann tävlingen, de arbetar så lika dessa två. En eloge till arrangörerna för dagen. Ett dignande prisbord som blev väldigt uppskattat av oss tävlande. Bland Doras priser så var det bla. ett presentkort på gratis vaccinering hos Vettris/Umanveterinären.

Diva deltog även hon men det gick inte så bra för henne. Hon som tävlar i öppen klass med spår som legat sedan kl 17.30 dagen före. Spår upptaget var satt precis över en asfalterad avstickande väg rutan låg ett par meter på in på varje sida av vägen. Hon startade fint och arbetade sig igenom rutan och kollade först bakspåret därifrån spårläggaren startat och jobbde sig sedan tillbaka och gjorde ett fint upptag. Efter ca 150 meter övergick spåret  över ett soligt hygge, Värmen var tryckande, Diva lämnade spåret och drog iväg mot en svalkande pöl med svart men svalt vatten! Sedan var det stopp hon ville inte fortsätta. Jag bad dommaren stryka oss men han ville ändå ge henne chansen att hitta slutet. Vi blev påvisade spåret en bit strax innan klöven men hon var tyvärr inte med på noterna där heller. Det var mycket varmt och torrt i hennes spår vi var bara ett av flera ekipage som misslyckades.

 

 


En intressant dag helt i min smak!

2019-05-12 19:23 | 0 kommentarer

 

Ett Glatt gäng unghundar som precis genomfört BPH -Beteende och Personlighetstest på Strandvallens hundskola i Nordmaling. Så roligt att så många hade möjlighet att delta, till och med Loke som bor i Saltsjö-Bo var med oss! Man undrar förståss om kullsyskonen känner igen varandra och det fick vi svar på genast! Så glada och energiska de blev direkt de såg och kände doften av varandra. 

Fina resultat visade testet. Som provledaren sa "-en grupp glada och sociala individer med mycket energi och trygga med alla tassar på jorden!"  Så intressant för oss att se flera av "valparna" samma dag och bilda oss en uppfattning om hur de har utvecklats och håller på att ta form som riktigt trevliga individer.

20190511_120252 20190511_120335 

Sån tur med vädret vi hade, sol och förståss lite kalla vindar från havet men då man tittar ut i dag när det har varit hällregn från tidig morgon till sena kvällen så får vi verkligen vara glada. Efter att alla fått sitt protokoll och fina BPH rosett så styrde vi kosan hem till oss för en lättare lunch och möjlighet för hundarna att umgås på inhägnad tomt. En höjdpunkt var det även att Malva som bytt ägare i vinter kom med sin nya matte och husse för att vara med i gemenskapen. Hundprat allmänt och lite vardagliga tips han vi utbyta mellan varandra.

Tack så mycket alla som deltog!  Och Grattis till genomfört BPH

På eftermiddagen var det även andra Schappar som deltog i BPH som kvistade förbi på en kopp kaffe efteråt, så hela dagen var fylld med hundaktiviteter. Tack för besöket Rigmor och Micke från Sollefteå med hundar från Sagolands kennel. (Divas syskonbarn) 

 


Nu är vi igång och spårar!

2019-05-02 19:39 | 0 kommentarer

I dag fick Dora sitt första viltspår efter vinteruppehållet. Hon visade stort intresse för sin uppgift men var lite fundersam över den släpande linan och när jag fastnade med foten i en gren så tittade hon upp och verkade störd över att ha blivit distraherad mitt i sitt spännande uppdrag. Det visade mig tydligt vad jag måste träna på ... att släpa en lina efter henne i skogen på promenaden gärna med något som skramlar till ibland. Visst blev hon lite störd och avbröt sitt jobb ett ögonblick men fortsatte fint på egen hand tills hon hittade rådjursklöven. 

Det visar sig att det vi tränade i höstas sitter kvar och intresset att spåra översteg fyndet av klöven!!

 

 

 

Ser fram emot att träna lite svårare spår nu och förlänga liggtiden. Jag använde inget blod i spåret i dag utan drog helt enkelt klöven efter mig. Det var inte helt snöfritt i skogen och jag lyckades även lägga spåret strax vid sidan av färsk älgspillning, Dora reagerade inte ens på älgbajset!! Hon som brukar förse sig rikligt av denna skogens läckerhet

 

 


Jaaaaaa.....FI UCH

2019-04-15 13:41 | 0 kommentarer

20190411_055731 

Fredag morgon den 12/4 började fantastiskt. Strålande sol och -3 grader skaren som en hård skorpa över skog och mark. En lång promenad med tre ovetande flickor som skulle åka färja till Finland på aftonen. Premiär för Diva och Dora, andra gången för Oda. Eftersom det varit så stormigt och blåsigt tidigare under veckan så var jag väldigt tacksam över det fina vädret. 

Incheckning och lastning av bilar och pasagerare på färjan flöt på fint och vi kunde lämna hamnen på utsatt tid! Vi installerade oss i "hundrummet" på Vasabåten där det finns fasta burar att låna för hundar (bra om vågorna går hårt) Vi hade tagit med vår stora tygbur som är välanvänd och hundarna är vana att vistas i. De fick turas om att vara i buren och ligga utanför tillsammans med oss. På resan var det många hundar men inte så många som valt att vara i hudrummet 4 st förrutom våra tre på ditresan och tre på hemresan. 

20190414_080930 20190413_191025

Havet var helt lugnt inte en krusning på vattnet båda vägarna, som att åka på räls!

20190414_093949 

20190414_085704 

20190414_084350 

Så klart passade vi på att miljöträna när vi ändå hade flera timmar till förfogande. Det fanns mycket att undersöka, flera trappor spännande utrymmen, och olika underlag. Man får röra sig fritt på båten med hund i alla utrymmen utom i restaurangerna och i butiken. 

Och så var det utställningen då!!!

Att man alltid skall vara så otroligt upp i varv att man inte får fram kameran när det händer %#&/")(+??ÄöÖÄ

Eftersom jag känner mig själv så bra så tog jag en bild på interiören i den enorma Botniahallen strax i utkanten av Vasa!20190413_094247 

Har aldrig varit på en utställning med så stora ringar!! Toppen underlag och stolar till publiken, ja vad sägen man! Så välordnad utställning har vi aldrig varit på tidigare! Inte ens utomhusringarna vi varit på hittills har kunnat mäta sig med dessa.

FEM STJÄRNIGT

Så var det plötsligt Schapendoes i ringen hanar börjar som vanligt Saija som visade både Nacho och Loco strax efter varndra fick ett ordentligt träningspass. Det gick jättebra för dem båda Nacho i unghundsklass EXELENT, Loco i Championklass blev bästa hane och fick möta bästa tik senate och blev då BIM.

Så var det dags för mig och Dora att visa vår bästa sida. Hon skötte sig jättefint, gjorde ett och annat glädjeskutt i början men samlade sig och travade fint i ringen. Stod stilla när domaren undersökte henne, ville gärna ge henne en slick på kinden för att tala om att "-jo, det är jag som är jag" Hon fick fin kritik EXELENT men på FINSKA. Saija översatte den och det lät riktigt bra. (Kommer att få den bättre översatt senare.)

Så var det en tik i unghundklassen sedan raskt öppenklassen där vi deltog med både Diva och Oda. Hade kunnat anmäla Oda i Championklass men varför skall man göra det lätt för sig?? Hon fick gå den långa vägen

Oda fick väldigt fin kritik av Pirjo Aaltonen som dömde rasen. Idel lovord enligt Saijas översättning. Hon fick EXELENT CK Diva som verkligen visade sig från sin bästa sida var glad och självsäker i sina rörelser. Hon fick EXELENT och väldigt fin beskrivning av domaren. Oda tog 1:a placering i öppenklassen och Diva tog andra placeringen! Så stolt över vår flickor!

Så blev det då dags efter Champion klassen och veteran klassen, bästa tik för dagen. En Champion tik, en veterantik (med titlar i stamtavlan som var lika lång som det svenska alfabetet ) och så våran Oda.

Oda började som första tik men efter ett varv blev hon placerad som trea och jag kände mig lite snuvad, men så går domaren och sträcker fram Certet till Hans som liksom jag blev lite överraskad! Så klart de två andra tikarna var ju fullcertade så detta CERT tillföll Oda!!!  -FINSK CHAMPION!

Och där kom tårarna!

När man har nära till sina känslor och långt till förståndet så glömmer man tid och rum och missar att fotografera...... och att hämta Championrosett och sådant annat oviktigt.......

Oda FI UCH (2) FI UCH 2 (2) 

Ja visst kan man fota efteråt oxå!! men lite tråkigt med Champion rosetten som blev kvar i Vasa!

Happ, nya friska tag, inte något att deppa över! Efter utställningen blev vi bjudna hem till Saija och hennes killar på en underbar måltid. Jättegod hemlagad mat, stort tack för din gästfrihet Saija. Så trevligt att få umgås och all hjälp med översättningar och så vidare. Dessutom fem Schapendoes som fritt fick rumstera i huset var nästan som hela havet stormar emellanåt!  På bilden nedanför ser du Saijas killar från vänster Locko (Pappa till Fantinokullen) och Nacho (Locos son, halvbror med valparna i Fantinokullen)

20190413_150246

Vilken helg ! Resan hem gick även den som på räls stilla for vi fram över havet, fanns tid för reflektion och gos!

20190412_223805 

 


April April.....

2019-04-02 19:30 | 0 kommentarer

20190319_153252 20190319_155630 

Äntligen börjar vintern släppa greppet, nu längtar vi till våren med ljusa kvällar och varma vindar. En fantastiskt fin vårvinter har vi haft med skare och vackert väder som lockat till många skogspromenader, men visst finns det mer utbud av aktiviteter när vi har barmark.

20190301_093843 

Under Mars månad har det funnits tid att gå på några riktigt bra föreläsningar. Social relation och komunikation hos Working Dogstadius, en ögonöppnare och en påminnelse om att prata med hundar på hundars vis. Att stärka relationen samtidigt som man tydliggör för hunden vilka beteenden vi vill ha och ställa krav på ett sätt som bygger relationen mellan förare och hund. Väldigt intressant och enormt användbart.

Sedan anordnade Västerbottens kennelklubb en föreläsnig om Parning dräktighet och valpning med Patrik Ragnarsson. Vi var ett 30 tal som lyssnade och fick ställa frågor under hela dagen. Det var mycket givande och intressant att få höra "historier" från verkliga händelser både av föreläsaren och deltagare i publiken. 

20190323_093044 

Och den 25/3 var det då bokad tid för Doraas Höft och armbågs röntgen. Spännande var det att vänta på resultatet, jag fick naturligtvis se på bilderna som veterinären tagit och det såg så fint ut så jag var aldrig orolig över resultatet men visst är det ändå spännande att få läsa det på rasdata. Det tog inte många dagar röntgen på måndag och resultatet inlaggt på fredagen.

HD A ED 0

 

20190325_135958 20190325_161114 

Nu ser vi fram emot vårens aktiviteter närmast kommer utställning i Vasa! Det kommer att bli ett ritigt äventyr att åka färja med tre hundar och bo på hotell. Ser fram emot att träffa Fantinokullens pappa Locko och halvbrorsan Nacho och deras matte Saija. Så nu gäller det att trimma formen och träna lite utställningsträning!

 

20190312_142819 20190312_142707 

Passa på och njut av dessa vårdagar det skall vi göra!

Avslutar med en bild av Diva som slappnar av i famnen på ett av barnbarnen som varit här på rekreation på grund av förkylning!

20190325_192931

 


 

Arkiv

2019
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  •    Januari
  • 2018