Blogg

Kyliga dagar kommer

2019-11-12 14:26

Mörka kalla hundpromenader väntar oss en tid framöver. Man måste komma ihåg att även hunden syns dåligt i mörkret, ett litet reflex gör stor skillnad. Vi som bor lite ute på landsbygden med 70 km väg förbi får ofta hjärtat i halsgropen när man är på promenad i mörkret. Inte håller man hastighetsbegränsningen här alltid, ofta går det långt över tillåtna 70 km/tim. Då känner man sig väldigt liten speciellt när det är så mörkt som det är denna årstid. Jag fick en skarp tillrättavisning av maken förra hösten. Han körde förbi mig vid ett tillfälle när jag var ute på tur med alla tre hundar. Han talade om för mig att -"Jo, visst syns du i trafiken men hundarna!!!" Det var inget som jag reflekterat över direkt. Jag hade bara reflexväst på en av dem. Inte bra speciellt om någon av dem skulle slita sig av någon anledning. 

20191028_084455_004 

Termoneutral zon, ett för mig helt nytt begrepp som kom upp i en artikel jag läste från Lunds universitet av Terese Persson och Anders Lundquist. Det handlade om hur slädhundar klarar sträng kyla. Den termoneutrala zoonen för en "slädhund" ligger på -25 grader till +10 grader Det är det spann av yttertempratur innom vilket ett vilande fastande däggdjur i skugga inte behöver "försvara" sin kroppstemperatur, antingen genom att avdunsta vätska genon svettning, flämtning eller genom att öka sin ämnesomsättning vid kyla.

Denna zon är kort sagt det behagliga temperatur området för "eskimåhundar" Vår ras Schapendoes ligger nog inte så högt som -25 grader på minus sidan och kanske lite mer än + 10 grader på plussidan.

 Hunddjur klarar kyla bättre tack vare att de kan hålla olika temperaturer i olika kroppsdelar det kallas regional heterotermi. Nosen och benen hör till de mest utsatta kroppsdelarna och en lägre temperatur i dessa partier gör att temperaturskillnaden gentemot omgivningen blir lägre. Därmed minskar både värmeförlusten och energikostnaden för att upprätthålla temperaturen i dem. Om hunden är kall/varm leder den om blodet med hjälp av värmeväxling Värmen som är på väg ut i benen med det varma artärblodet leds till stor del över till det kalla venblod som lämnar benet. Därför blir denna värme kvar i kroppskärnan och benet behålls kallt. Tvärt om sker det när hunden är överhettad. 

Hunden är ju dessutom skyddad mot kyla av sin tjocka välisolerande päls. Jag såg en undersökning av päls hos nötkreatur som går ute på lösdrift. Längst ut på hårstråna kan det vara -15 grader och längst in på ett hårstrå är det +25 grader. Faschinerande isoleringsförmåga eller hur! 

Trots hundens förmåga att hålla sig varm så får vi inte glömma att en kall bil där hunden inte kan röra på sig kan vara riktigt eländigt. Ett liggunderlag med en varm filt ovanpå är perfekt om du måste lämna din vän i bilen en stund. Att hunden även behöver lite extra foder vintertid får man tänka på, det går åt lite extra energi om det är riktigt kallt.

20191110_122612 


2 kommentarer

Namn: Therese
Tidpunkt: 2019-11-14 21:49
Ujujuj, här haglar det intressant information! Me like!

Namn: Ulrika
Tidpunkt: 2019-11-15 07:37
Tack Therese, jag kände bara när jag läste artikeln att oj nu vill jag ställa följdfrågor!!!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2023
  •    September
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018