Blogg

Två veckor!

2018-02-25 22:00 | 1 kommentarer

Valparna har blivit två veckor, de sover och äter fortfarande större delen av tiden. Det är en lugn och tystlåten liten skara. Mamma Oda skämmer nog bort dem för hon är snabbare än tanken, vid minsa gny så finns hon där för att sköta om dem. De har öppnat sina ögon, och har fått ett lite personligare uttryck i sina ansikten. De är så fint tecknade alla valparna, med en vit stimma till de kolsvarta som ger ansiktena ett vackert uttryck. Vi har försökt fotografera dem en och en för att kunna lägga upp en egen sida till var och en men... det var lättare sagt än gjort. När de hade nyätit var de så sömniga att ingen av dem visade sina små vackra ögon. När de sedan vilat och vi provade fota när det var full aktivitet så blev det endast suddiga bilder! Ja inte är det lätt att vara fotograf med livliga motiv heller! Lyckades fånga en bild som i allafall var presentabel. I morgon skall vi skicka in alla uppgifter till Svenska kennelklubben och registrera alla valpar!

Resized_20180225_202357 


Nattmålet 21/2

2018-02-22 10:19 | 3 kommentarer

 

En film på valparrna som diar sent på torsdag kväll!

Det syns att de små ögonlocken håller på att öppna sig så sakteliga. Ska bli spännande att följa deras utveckling. I dag är valparna 12 dagar. Synen utvecklas från ögonlockets öppnande 10-14 dygnet fram till den fjärde veckan då den är god. Luktsinnet utvecklas mellan två till tre veckors ålder. Öronen öppnas ungefär vid 14 dagars ålder, hörseln fungerar efter ca 21 dagar. Smaksinne och förmåga att uppfatta beröring, smärta och värme fungerar redan från födseln. 


Halvsyskon på utställning i Lahtis

2018-02-19 14:38

Halvbror till valparna i kullen fick mycket fin kritik på utställningen i går. Nacho blev BIM i sin valpklass med följande kritik. Ung hane med vackra linjer. Bra bröstkorg. lämplig tjocklek på benstomme och vinklar. Täta tassar, huvud med fint uttryck, tillräcklig prägling av hane. Vacker överlinje samt svans. Bra pälskvalitet. Bra steg tillräckligt med längd baktill.

received_10156189056172390 

Den vackra svartvita hanvalpen är Nacho!

Det var två syskon till på samma utställning och de fick bra bedömning även dem. Elegant och lovande var de ord som ingick i deras kritiker

Pappa Loco deltog även han! Lite för mager enligt matte Saija, som har svårt att hålla honnom i hull. Med en 5 månaders valp i huset är det aktivitet hela tiden! Även han fick Exelent med mycket bra kritik; Balanserat utvecklad. Bra vinklar och framdel. Fint musklad. Huvud med fint/vackert uttryck. Bra bett. Bra nacke. Lovande päls. Flytande utan besvär i rörelsen. Redan mycket enriktad sidoprofil. Mycket karraktär.

Det låter som en mycket lyckad utställningsdag med fina bedömningar på båda grabbarna. GRATTIS igen till dig Saija!

DSC_0006 

I valplådan råder lugnet! Mamma Oda har börjat ligga utanför lådan vissa stunder, det verkar bli så varmt för henne. i natt har det varit två timmar precis mellan matstunderna.

 


En vecka gamla

2018-02-18 14:59

 DSC_0143[1]       DSC_0141

 

Den första veckan har gått och nästan alla valparna har ökat sin vikt till det dubbla. Den första bilden visar en hane den andra är en tik. Vi fick en hälsning i går från ägaren till pappa Loco han är i Lahtis på utställning i dag tillsammans med sin son Nacho, som precis blivit fem månader. I dag håller vi tummarna att det går bra för dem det är ca 40 deltagande Schapendoes.


Det har gått 5 dygn!

2018-02-15 11:06

Jag satt och räknade på vikter från i går. Gjorde ett räkneexempel, den första tiken vägde 307g när hon var nyfödd, i går vägde hon 482g en ökning på 57%. Omsatte det till min egen vikt då skulle jag gå upp 38KG PÅ FYRA DAGAR!!  

DSC_0127  DSC_0136 

Lite oskarpa bilder, jag är inte bättre fotograf än så! Allt flyter på fint valparna blir kavatare för varje dag. Nosar och trampdynor har börjat mörkna och är nästan svarta nu på alla valparna. Det ser festligt ut när de ligger uppradade och diar. De smaskar och njuter, sedan släpper de taget och sover djupt och fridfullt. 

 

 


Valpar som växer!

2018-02-13 14:39

Det har redan gått tre dygn sedan Locos och Odas valpar kom till världen. Kommer mig inte för att göra just något här hemma, de är ju så härligt att se på de små! Jag märker att Oda ändå är trygg och nog så lugn när hon är ensam en stund med sina telningar. Hon avvisade vänligt men bestämt familjens yngre tik i morse. Diva smet in i ett obevakat ögonblick hon är sååå nyfiken på vad som låter i valplådan!

Valparna växer och verkar vara nöjda med tillvaron! Röst resurser har dom allt, de protesterar högljudt om de kommer lite på sidan av och får kämpa en stund för att hitta rätt till spenarna. Det är lite olyckligt med vädret, när Oda har varit ut och rastat av sig är hon kall och full med snö. Försöker hinna torka av henne så gott det går men hon har så brått tillbaka till småttingarna. Har inte hjärta att röra dem så mycket ännu, vill inte störa mamsens fina relation med de små. Så ännu dröjer det med att ta enskilda bilder på dem. Jag passar på att väga dem när Oda är ute och rastar sig med min man och då får det gå undan! Jag passar även på då att byta rent i lådan. Det luktar rätt starkt av tiken efter förlossningen, trots att hon fick en lättare dusch i går.

DSC_0109  DSC_0085 

                         Hela gänget samlat!                                                        Oda vädrar matbaren! Det är varmt i lådan.


Nu är valparna här!

2018-02-11 16:31

DSC_0078 

En fantastisk upplevelse!

Oda har skött nästan allt själv. Lugnt och metodiskt har hon tagit hand om sina små. Första valpen kom 10/2 kl 13.05 sedan i ganska jämn takt, utom sista valpen som överraskade oss över 6 timmar efter nummer 5. Veterinären hade sett 5 valpar på röntgen, så den sista men inte minsta valpen kom oväntat.

Valparna är jämna i storleken bara första tiken som låg över 300 g de andra mellan 297-239g Starka och kavata små liv och väldigt fint tecknade allihopa! Oj då höll på att glömma en liten detalj   Det blev 3-3 i könsfördelning!

KAN DET BLI JÄMNARE!


Dräktighetsdygn 55

2018-02-06 11:04 | 0 kommentarer

I dag vill inte Oda gå på någon längre promenad, hon stannar till och vänder om efter att hon rastat av sig. Vackert väder har vi så det fick bli en liten sparktur med Diva ner till byn en sväng. 

DSC_0031  DSC_0033

DSC_0037 

 

Här kommer dagens bild på den fina valpmagen! Valparna är nu relativt färdigutvecklade det som sker den sista tiden är att alla organ färdigbildas, skelett och tand ämnen förkalkas. Sista dagarna lägger valparna på hullet, det börjar bli utrymmes brist för dem. Tiken förbereder sig för valpning, hon blir luggnare och mindre social. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från dygn 58 kan valpar födas och överleva utanfär livmodern!

Fakta om utveckling och valpning finns att läsa på många olika sidor på nätet, Jag tror jag snart har läst ALLT som finns att hitta. Det tipsas om att anteckna tid för första värk till första valp och tid mellan valparna och anteckna...... tur att man som undersköterska har lite koll på journalföring osv.  Spänningen stiger nu är det nära


Dräktighetsdygn 50!

2018-02-01 20:11 | 0 kommentarer

Nu är valpfostren ca 10 centimeter och man kan känna rörelser om man lägger handen på tikens mage!

foster valp

Här pågår förberedelser inför valpning, semestern är ordnad den första månaden och nedräkningen har börjat. I dag har det varit snöstorm och riktigt tungt för Oda att pulsa i den lösa snön. vi har inte gått så långt men ändå varit ute i friska luften ett par timmar. Oda har bra matlust men det ser ut som att vi måste dela upp maten i lite mindre portioner nu.

DSC_0020  DSC_0024

Jag hittade några frusna nötben i frysen i dag, hundarna fick gnaga på var sitt medans jag snyggade till lite här hemma inför helgen. Jag plockade av dem benen efter en halvtimme, vill ju inte riskera att det skall bli magbesvär. Båda hundarna är vana vid köttben och brukar inte få bekymmer med magen efteråt men jag vet inte hur en dräktig tik reagerar, måtta är nog bäst, men trevligt hade dem.

 

Arkiv

2023
2022
2021
2020
2019
2018