Blogg

Nu var det länge sedan bloggen fick ett nytt inlägg!

2020-09-16 14:48

Just nu deltar vi i en NOSEWORK kurs på Nordmalings Brukshundklubb. Jätteroligt med kurs först ock främst, även att det är en för mig rätt "ny" träningsform detta med nosework. Visst har vi testat lite på egen hand och även startat i doftprov där Oda blev godkänd. Jag min optimist hade anmält alla tre tikar och det är inte så lyckat! Lång väntan i en ny miljö gjorde att vi inte kunde hålla koncentrationen uppe varken jag eller de två yngre tikarna.

Men nu är vi på gång igen denna kurs vänder sig till fortsättningshundar som är tränade på doften och vet vad den skall söka efter. Vi har fått många olika utmaningar och fått se både egna och andras hundar jobba med doften och det är väldigt lärorikt. Många som tränar nosework menar att man ser hur hundarna växer för varje träningspass och samspelet mellan förare hund är enormt givande. Men det var egentligen inte det detta inlägg kommer att handla om utan ett sidospår som jag kom in på appropå sökträning i olika miljöer!

(Ber om ursäkt för att jag inte tagit in några nytagna bilder i dagens blogginlägg men det är svårt att ta bilder när man tränar själv med hundarna)

20200115_142628

PROPRIOSEPTION - KROPPSMEDVETENHET och KROPPSKONTROLL

Ju mer hunden kan, och är medveten om sin egen kropps förmåga och hur den kan röra sig, det vill säga ju mer hunden kan om sina rörelser desto tryggare blir hunden i olika miljöer. Ju tryggare hunden är i olika miljöer desto mer kan den använda sin hjärna till andra uppgifter på ett bättre sätt tex nosarbete, spår arbete, lydnad, agility ja, allt som vi hundägare gillar att träna med vår hund.

Att träna kroppskontroll innebär varken styrketräning eller kondition, det är helt enkelt en träning som gör hunden medveten om sina rörelser, vilka rörelser den klarar av att utföra i olika svåra lägen, på olika underlag, med olika störningar. Träning som gör hunden medveten om sin kropp dvs alla delar, alla tassar svansen och hur den kan vara som ett roder för hunden i rörelse. Detta går väldigt bra att träna med alla hundar även med den lilla valpen/unghunden

TIPS Sök ett youtube klipp om lilla valpen Fisch som finns under rubriken : Underlags/balans träning med valpen Fisch    av Anna Larsson 

Eller:  Inköp till valp + grunder i dogparkour  Ett inlägg på Youtube av Rackarungarnas hundskola Hoppa över inköp till valp och kika på övningarna som hon gör med sin Cavaljer "Gismo"

 

Att gå upp och ner för en trapp är nästan en barnlek för hunden den springer ju oftast upp och även ner!! Varför?? jo, den är lite osäker om den kommer att slåöver med bakdelen när den går nerför, bäst att skynda på. Den utnyttjar farten för att känna att den har kontroll över situationen. En hund som går sakta nedför en trapp får ofta en kännsla av att den tappar kontrollen över bakdelen. Prova träna din hund i att gå långsamt steg för steg i trappen nedåt. Hindra den från att rusa ner men låt den backa eller vända om den vill, belöna långsamt gående och hunden lär sig känna var den har sina tassar och sin tyngdpunkt. En osäker hund går oftast förbi läskiga underlag och andra hinder med lite extra fart för det "kostar" lite mindre energi både för knopp och kropp.

Jag som har trott att våra hundar springer ner för vår branta källartrapp glada i hågen för att de brukar få söka godis där! Med den kunskap jag har nu så förstår jag att det jag ser är osäkra hundar som rusar för att de inte vågar annars!!

Använd saker du har hemma och utmana hunden att utveckla sin kroppsuppfattning

20190928_100806_resized (003)

Lägg en plastback på golvet och locka hunden att stiga upp på den med framtassarna och till sist baktassarna. Det skall gå i sakta mak gärna en tass i taget om det går, så lär sig hunden var den hittar tyngdpunkten snabbare och snabbare efter ett tag kan den kanske gå upp och ner över flera lådor plast backar i lugnt tempo.

Träna korta pass och endast ett par pass per vecka det är väldigt tröttsamt för hunden. Lär dig läsa hundens signalen sluta när den verkar påverkad, flåsar, lägger sig, eller blir darrig i benen för att den inte orkar mer. Ett par minuter räcker första gången!

Att träna detta med sin hund stärker dess uppfattning om sin egen förmåga och som ett brev på posten stärker det även er relation! Jobba alltid med lös hund, lock och pock samt fina belöningar ofta. Låt hunden träna i sin egen takt och låt den backa och göra om om den behöver. Det stärker hunden när den känner att den kan bestämma själv och får backa och prova igen då går det mycket snabbare att få en modig liten hund som litar på föraren och samtidigt stärker det hundens självkänsla.

tips på fler övningar: Gå över mjukt underlag eller en slarvigt uppblåst luftmadrass. Balansera på en bräda och försök träna hunden att vända sig uppe på brädan. Stolarna i köket kan agera bro låt hunden stilla kliva upp på en stol och ställ dem intill varandra så den får sträcka kroppen en bit för att ta sig till nästa stol osv. Lungna och stillsamma rörelser är mycket bättre och ger högre svårighetsgrad. Allt detta stärker hunden mer än att låta den snabbt hoppa över saker. Undvik halkiga underlag bara man vill ju inte drabbas av onödiga skador och träna korta pass. 

 

ODA ÄR PROFFS PÅ PROPRIOSEPTION!


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2023
2022
2021
2020
2019
2018