Blogg

Höstens kurs gav fint resultat

2020-10-06 11:58

 Nosework kursen vi gått under hösten har gett hundarna en rejäl utmaning. Vi har stärkt doftens värde för hundarna genom att belöna fyndet av doften på ett sätt som får hunden att verkligen vilja hitta gömman. Vi har genom att variera miljö och doftgömmor utmanat hundarnas mod och vilja att söka sig fram till doften. Man har kunnat se hur varje uppdrag har fått hundarnas självkänsla att växa. 

Läser just nu en bok som jag lånat på brukshundklubben, den heter Nose Work det bästa du kan göra med din hund. Av Susanne Lindberg, Martin Jhonsson och Adam Hubinette. En riktigt informativ och bra nybörjarbok som ger många övningsexempel. 

Jag har ju provat på nose work på egen hand tidigare och Oda blev godkänd för doften Eukalyptus för snart ett år sedan. Men att gå en kurs och ta del av andras erfarenheter och se andra hundar jobbar får en att inse att det finns många typer av motiveringar och sätt att jobba på som stärker bandet mellan förare och hund på ett väldigt speciellt sätt. Det är riktigt roligt faktiskt! 

 

Här kommer en filmsnutt på Oda som söker en hög gömma! Slutade filma strax innan hon hittade gömman i höjd med bröstlisten på väggen för att kunna belöna hennes fina arbete.

 

Hon känner doften väl under skrivbordet och jobbar frenetiskt med att hitta fram till doftkällan. Jag hjälper henne lite med att komma upp på stolen villket är tillåtet även på tävling där sammarbetet mellan hund och förare bedöms. Man får inte tillrättavisa hunden på något vis inte heller dra i koppel eller halsband, hunden skall få jobba helt självständigt endast med lite vägledning från föraren som även får locka hunden att söka av områden som den kan ha missat.

Man tränar både utomhus och innomhus på fordon och olika behållare. Här kommer en bild på ett behållarsök som jag förberett till mina hundar.

20200901_141612[1]

 

Det är lerkrukor som upp och nervända får agera behållare. Innuti några av krukorna finns en möbeltass med Eukalyptusdoft. Jag jobbade här med att stärka hundens vilja att finna doften med hjälp av pairing. Det betyder att jag lägger en godis som hunden uppskattar ovanpå den behållare (kruka) som doften är gömd i. Hunden parar då ihop fyndet av godis med doften av Eukalyptus och detta ökar hundens vilja att hitta den doften för det ger hunden en fördel! Hänger ni med?

 

I allafall så har vår träning gett resultat och nu kommer skrytet!!!  både Dora och Diva gick Doftprov i söndags

20201006_122633[1] 

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2023
  •    September
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018