Blogg

Vandring och tävling

2021-06-19 14:30

20210613_132356 

20210613_132336  20210613_132322 

Vandringstur vid Lögdeälven. Start i Storfall över hängbron och nedströms mot Klöse. Sedan över älven på bilvägen och därefter uppströmms mot Storfall tillbaka. Stopp för kaffe och god smörgås, hundarna fick bada i älven.

Bra dag att ta den turen när det var så blåsigt väder i söndags = myggfritt!! Vacker natur men tyvärr inte så välunderhållen led.

Hundarna fick sitta uppbundna en stund medan vi fikade,  de såg på oss som om de aldrig fått mat tidigare och ville helst rota runt i fikaväskan på egen hand! 

20210613_124325 

Liljekonvaljerna blommade och doftade fantastiskt!

20210613_122540 

Å nu kommer det även lite Nosworke inspiration!

Jag har under senaste två åren tränat eller rättare sagt aktiverat alla tre tikar med nosework arbete. Att söka Eukalyptusdoft som gömms i olika miljöer. efter att ha gjort doftprov med dem alla tre och blivit godkända så kan man tävla i ett flertal olika klasser och jag har anmält flera gånger till tävlingar i närheten men inte kommit med då det är en väldigt eftertraktad tävlingsform. Men nu efter coronauppehållet startar det så sakteliga upp tävlingar igen och vi hade turen att komma med på en TSM 1 tävling arrangerad av Vännäs brukshundklubb

TSM är en tävling i fyra olika sökmoment, Innomhus Utomhus Behållarsök och Fordonssök. TSM står för totalt samtliga moment. Man kan även tävla i TEM totalt enskillt moment, då är det fyra sök i en av delarna tex Fordonssök.

Dora som jag anmält är oerhört doftsäker och tvekar inte det minsta vad gäller att markera rätt doft. Däremot visste jag att jag inte tränat i så många varierande miljöer och blev lite fundersam hur hon sulle klara dessa sök då tävlingen gick i en ladugård som visserligen inte längre används till djurhållning men det fanns rejält med störningsdofter som lätt kunde locka hundarna till att undersöka omgivningen istället för att söka efter doften de tränat på.

Först ut var innomhussök, utrymmet vi skulle söka av var en del av de bås som kor har stått i med alla dofter det innebär kobajs på golvet ja ni förstår. En "hörna" med några ditplaserade stolar en bänk med diverse plastbackar och golvet bestod av betånggolv där det mockats undan efter kor tidigare. Området var ca 25 kvm och doften satt i noshöjd på Dora som ganska snabbt lokaliserade doften men då vinden låg på från en öppen port en liten bit därifrån fick hon jobba en stund för att hitta källan till doften. Vi fick 2,5 minuter på oss. Jag såg tydligt på henne att hon kände doften då svansen började vagga i lite mer bestämd takt och nosarbetet övergick till "finsök" så jag fick avvakta en liten stund och så stannade hon och frysmarkerade på en rörledning som satt på väggen troligen till kornas vattenkoppar. MARKERAT och dommaren svarade RÄTT.

Jag upplevde att det gått över två minuter, men enligt tidtagaren som meddelade tiden var det endast 37.28 sekunder!!

Ojoj så stolt jag blev att hon klarade första delen av tävlingen så fint, hon fick mycket beröm och en korvbit i belöning när vi lämnat sökområdet.

Resten av tävlingen gick lika strålande och vi fick mycket fin feedback av dommaren Sussanne Lindberg (Rackarungarnas hundskola) "Fint sökfocus" "Cool förare" "Härligt driv efter doften" "Fina starter med bra tempo" och "Fint teamwork"

När Dora tog sista doften som var i Utomhussöket så var jag riktigt imponerad av henne 12,84 sekunder!!

Wow vilken premiär i Nosework!! Nu blev vi så inspirerade att nästa tävlingsanmälan är redan inskickad, håller tummar och tår att vi kommer med!

20210613_101325 

Vi kom bara tre sekunder ifrån pallplacering av 25 deltgande hundar. Skulle kunna skriva en roman om hur det gick i de andra söken, trots att det går så fort så hinner man uppleva så mycket den korta stunden som hunden arbetar. Snacka om att vara i nuet, en härlig kännsla. 

Sommar sommar sommar som nu ligger framför oss så skönt med lediga dagar fasar mig bara för de småkryp som blir allt mer vanliga även här i Norrland, dessa eländiga fästingar!! varning för bilden på en av dessa gynnare

  20210613_194332_resized 

 

 

20210613_191815 

Trevlig sommar!

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Arkiv

2023
  •    September
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018