Blogg

Akta er för värmen!

2021-07-08 14:19 | 0 kommentarer

Var rädda om er själva och hunden!

Se till att hunden lägger sig i skuggan, den väljer inte alltid efter sitt eget behov den vill vara nära oss och offrar sin egen hälsa. Där måste vi se till att hjälpa hundarna.

Se till att hunden har friskt vatten, om den dricker dåligt och du vill att den ska få i sig lite extra inför en stund utan uppsikt till exempel så kan du blanda i något i vattnet som den gillar. Mina flickor fick precis dela på ett fat med kallt vatten som jag rört ner en äggula i.

Tänk på att asfalten kan bli brännhet och skada hundens tassar. 

Svalka av hunden med en våt handduk, det kan vara svalkande att ligga på en våt handduk i bilen om du måste åka en bit. Lämna ALDRIG hunden i bilen sommartid.

Avvakta med promenaden till sent på kvällen eller tidig morgon. 

20190101_124649

Bjuder på ett svalkande foto 


Vandring och tävling

2021-06-19 14:30 | 0 kommentarer

20210613_132356 

20210613_132336  20210613_132322 

Vandringstur vid Lögdeälven. Start i Storfall över hängbron och nedströms mot Klöse. Sedan över älven på bilvägen och därefter uppströmms mot Storfall tillbaka. Stopp för kaffe och god smörgås, hundarna fick bada i älven.

Bra dag att ta den turen när det var så blåsigt väder i söndags = myggfritt!! Vacker natur men tyvärr inte så välunderhållen led.

Hundarna fick sitta uppbundna en stund medan vi fikade,  de såg på oss som om de aldrig fått mat tidigare och ville helst rota runt i fikaväskan på egen hand! 

20210613_124325 

Liljekonvaljerna blommade och doftade fantastiskt!

20210613_122540 

Å nu kommer det även lite Nosworke inspiration!

Jag har under senaste två åren tränat eller rättare sagt aktiverat alla tre tikar med nosework arbete. Att söka Eukalyptusdoft som gömms i olika miljöer. efter att ha gjort doftprov med dem alla tre och blivit godkända så kan man tävla i ett flertal olika klasser och jag har anmält flera gånger till tävlingar i närheten men inte kommit med då det är en väldigt eftertraktad tävlingsform. Men nu efter coronauppehållet startar det så sakteliga upp tävlingar igen och vi hade turen att komma med på en TSM 1 tävling arrangerad av Vännäs brukshundklubb

TSM är en tävling i fyra olika sökmoment, Innomhus Utomhus Behållarsök och Fordonssök. TSM står för totalt samtliga moment. Man kan även tävla i TEM totalt enskillt moment, då är det fyra sök i en av delarna tex Fordonssök.

Dora som jag anmält är oerhört doftsäker och tvekar inte det minsta vad gäller att markera rätt doft. Däremot visste jag att jag inte tränat i så många varierande miljöer och blev lite fundersam hur hon sulle klara dessa sök då tävlingen gick i en ladugård som visserligen inte längre används till djurhållning men det fanns rejält med störningsdofter som lätt kunde locka hundarna till att undersöka omgivningen istället för att söka efter doften de tränat på.

Först ut var innomhussök, utrymmet vi skulle söka av var en del av de bås som kor har stått i med alla dofter det innebär kobajs på golvet ja ni förstår. En "hörna" med några ditplaserade stolar en bänk med diverse plastbackar och golvet bestod av betånggolv där det mockats undan efter kor tidigare. Området var ca 25 kvm och doften satt i noshöjd på Dora som ganska snabbt lokaliserade doften men då vinden låg på från en öppen port en liten bit därifrån fick hon jobba en stund för att hitta källan till doften. Vi fick 2,5 minuter på oss. Jag såg tydligt på henne att hon kände doften då svansen började vagga i lite mer bestämd takt och nosarbetet övergick till "finsök" så jag fick avvakta en liten stund och så stannade hon och frysmarkerade på en rörledning som satt på väggen troligen till kornas vattenkoppar. MARKERAT och dommaren svarade RÄTT.

Jag upplevde att det gått över två minuter, men enligt tidtagaren som meddelade tiden var det endast 37.28 sekunder!!

Ojoj så stolt jag blev att hon klarade första delen av tävlingen så fint, hon fick mycket beröm och en korvbit i belöning när vi lämnat sökområdet.

Resten av tävlingen gick lika strålande och vi fick mycket fin feedback av dommaren Sussanne Lindberg (Rackarungarnas hundskola) "Fint sökfocus" "Cool förare" "Härligt driv efter doften" "Fina starter med bra tempo" och "Fint teamwork"

När Dora tog sista doften som var i Utomhussöket så var jag riktigt imponerad av henne 12,84 sekunder!!

Wow vilken premiär i Nosework!! Nu blev vi så inspirerade att nästa tävlingsanmälan är redan inskickad, håller tummar och tår att vi kommer med!

20210613_101325 

Vi kom bara tre sekunder ifrån pallplacering av 25 deltgande hundar. Skulle kunna skriva en roman om hur det gick i de andra söken, trots att det går så fort så hinner man uppleva så mycket den korta stunden som hunden arbetar. Snacka om att vara i nuet, en härlig kännsla. 

Sommar sommar sommar som nu ligger framför oss så skönt med lediga dagar fasar mig bara för de småkryp som blir allt mer vanliga även här i Norrland, dessa eländiga fästingar!! varning för bilden på en av dessa gynnare

  20210613_194332_resized 

 

 

20210613_191815 

Trevlig sommar!

 


En hektisk tid...

2021-06-11 15:47 | 0 kommentarer

Viljan att göra en massa saker är stor men dygnet har trots allt bara 24 timmar

En härlig utflykt till Drakryggen vid lögdeälven har vi varit på. Riktigt trevlig tur med gott fika i ryggsäcken, glada hundar i koppel på en mycket kuperad vandringsled intill Lögdeälven. Det fanns ett antal valmöjligheter olika vandringsmål men vi valde att hålla oss nära älven. Hundarna fick bada och en härlig motionsrunda för både två och fyrbenta. Vi mötte flera gäng som liksom oss valt sträckan över Drakryggen som det kallas en sand kam precis intill älvbrinken.

20210529_112329[1] 

Gänget med fin utsikt över den branta sandkammen Drakryggen.

En liten tur till barnbarnen var väldigt uppskattad och familjens yngsta hjälpte till med hundrastningen 

20210529_164529[1] 

Lilltjejen är tre år och har full koll på koppel och hund men blandar ihop namnen på våra tikar så hon kom emellanåt och frågade  "-va hette hon nu igen" Diva lilla pälsklingsDiva som är vänligheten själv och älskar att umgås med barnbarnen gick varv på varv runt tomten med största försiktighet och så lyhörd mot sin "lillmatte"

 


Nytt under solen!

2021-05-26 13:43 | 0 kommentarer

Här är allt rilktigt bra, bästa tiden står fraamför oss värmen saknas ännu men det får inte bli allt för varmt tycket jag.

Glada nyheter har vi fått av Tova och Stella som genomfört röntgen av höfter och armbågar med bästa resultat!! Stort GRATTIS till er och tack för att ni röntgar, så värdefullt för mig och rasen, att hålla koll på hur aveln utvecklas.

Skogspromenader varvat med spår och nu lite noswork pågår för fullt. Har provat skicka anmälan till en Nosworktävling men har inte mycket hopp om att få delta då det är stort tryck nu efter all coronanedstängning. Håll tummarna för oss att vi kommer med

 

Skogspromenaderna tar lite tid då jag lovat mig själv att plocka skräp som dykt upp efter vintern, blandat plast för det mesta. 

20210524_125542 

Måste påpeka att snitslarna jag plockat är såna som ligger på marken och har tappat sitt syfte, jag tar inte ner markeringar som satts upp av någon anledning!!

Ännu en föreläsning av Ann-caterine Edof har jag lyssnat till

20210526_132101 

I ett sammarbete mellan SKK och Essentialfoods föreläste hon om Uppfödarens guid till valpköparen efter leverans från 8 veckors ålder till vuxen ålder. Många fina tips och tänkvärda inspirerande bilder.

Har inte just några nya bilder på hundarna men här kommer en liten Diva som njuter av närhet och pälsvård! 

 

20210312_092238[1]

ÅH... nu hamnade bilden upp och ner jag hinner inte fixa detta nu..... ska strax iväg på jobbet!

over and out.... 


Spår träning i dag!

2021-05-18 13:00 | 0 kommentarer

20210510_152600[1]

Jag har laggt tre personspår på förmiddagen. Passade på att träna vinklar och även spetsvinklar i dag för alla tre flickorna. Dora först ut på ett åkerspår som hade tre räta vinklar och en spetsvinkel samt en återgång, dvs att spåret går tillbaka ca femton meter i samma spår och fortsätter sedan i en annan vinkel därifrån! Låter invecklat men Dora fixade det galant på slutet gick spåret in i en skogsdunge med tät lövskog ett 40 tal meter och där låg slutbelöningen i dag, en toarulle med gott och blandat.

Oda och Diva fick varsitt spår med fyra 90 graders vinklar och en spetsvinkel. Gick bra för dem båda men ganska kraftig vind på deras åkrar gjorde att de slog en del bådatvå men aldrig mer än någon meter från spårkärnan. Divas spetsvinkel var lite lurig, spåret gick rakt emot ett träd och sedan i en spetsig vinkel ner mot ett dike. Där fick hon allt jobba ett tag för att klura ut riktningen men det fixade hon utan att tveka.

För några dagar sedan fick Dora årets första viltspår!

 

 

Spåret fick ligga över natten så ca 13 timmar senare gick vi tidigt på morgonen. Hon tog upp spåret fint och i lugnt tempo tog hon sig fram över hälleberget, passerade över en skogsbilväg och vidare in i tallskogen till älgklöven. Har mest spårat med rådjursklöv så hon var lite extra försiktig med älgklöven, bra med variation. Visst låter det härligt med fågelkvitter i skogen det är en av de bästa aktiviteter man kan göra med hund tycker jag spårarbete en tidig morgon i skogen! Bara lite trixigt att få till en film när man är ute helt själv med hunden.

 Passa på att ta vara på dagarna och de ljusa kvällarna, lägg ett spår till hunden 

 

 


 

Arkiv

2022
2021
2020
2019
2018