Blogg

Snart slut på Maj månad!

2018-05-28 12:33 | 0 kommentarer

Våren den mest intensiva delen av året var tog den vägen nu har det redan varit riktig sommarvärme nästan alla dagar i tre veckors tid. Varmt för hundrna som inte orkar vara så aktiva mitt på dagen. Under veckan som passerat har vi tagit korta promenader i skogen tidig morgon och sen kväll. Våra viltspår träningar gav bra resultat i söndags. Både Oda och Diva blev godkända i anlagsklass som anordnades av SSRK Västerbotten (Svenska Spanniel och Retriverklubben). Vi höll till i Bjenberg mellan Mullsjö och Hörefors. Det var ett väldigt välordnat arrangemang smidigt upplaggt och ingen väntetid, villket uppskattas väldigt en sådan varm dag. Vår domare Kattarina var mycket duktig på att ge information och stöd till mig som förare innan provet. Odas spår började i nyavverkad snårskog hon fick hoppa mellan de omkullsågade småträden som en gasell. Sedan bar det av över myrmark och avlutades i tallskog. Divas spår började i djup granskog och fortsatte över ett hygge där solen stekte oss ordentligt, sedan vek spåret av in i skogen igen och hon fick lite skugga på stuttampen.

Båda fick godkänt och får nu delta i öppen klass med lite svårare förhållanden samt skottprov. Måste få skryta lite oxå Oda blev utsedd till DAGENS BÄSTA NOS, av domarna som sammanställt dagens alla deltagares insatser.

DSC_0865[1] 

Vinster och så Odas pokal för DAGENS BÄSTA NOS SSRK 2018 i Anlagsklass viltspårprov.

 

DSC_0852[1] DSC_0817[1] 

      Dora poserar i sin sele!               Oda och Diva på skogspromenad!

DSC_0872[1] 

Detta är Disa som varit och hälsat på i dag! Värmen var inte att leka med men syskonen busade och hade jätte trevligt!

Mamma Oda var däremot inte så intresserad av sin mycket vackra dotter som var på besök. Hon satte gränser direkt för henne och talade om att hon gått misste om lite uppfostran, hon tyckte att hon behövde lära sig lite underkastelse. Stämningen lättnade när vi gick på en liten kort tur på åkern på baksidan.

Vi planerar en valprtäff för alla Fantino valpar eventuellt i början av augusti eller början av september. Hoppas att vi hittar ett datum som passar så många som möjligt!

Kommande planer under försommaren är att eventuellt delta i var sitt öppenklass viltspår och sedan utställning helgen innan midsommar för de vuxna tikarna i Vännäs. Vi tränar även lite nosework men vi går långsamt fram och har det mest som aktivering!

Ta det lugnt i värmen! //Ulrika

 

 

 


Veckorna går fort!

2018-05-20 20:28 | 0 kommentarer

Villken härlig vecka varmt och soligt! Tiden räcker bara inte till, skulle kunna plussa på dygnet med tre timmar extra mellan kl 17 och 18! 

Viltspårträning med "tanterna" som vi brukar kalla Oda och Diva  har det varit i veckan.

 

  

 

 

I övrigt har det varit till att gå lite skogspromenader Dora fick följa med på en tur i slutet på veckan som var i häftigaste laget för henne. Man får vara lite försiktig med de små växande valparna. Det är nyttigt att röra på sig och skelett, senor, leder, ligament, och nervsystem behöver belastas för att utvecklas rätt, men det måste ske i maklig takt och anpassas efter den unga växande hundens eget tempo. Unga hundar känner inte alltid sin egen begränsning. Det var rätt varmt den dagen så vi fick ta en längre paus i ett skuggigt parti och vila de små benen. Men hon var rejält trött efteråt.

Sol och värme är underbart men så måste man komma ihåg att svalka hundarna och inte utsätta dem för risker. En stund i solvarm bil kan bli outhärdligt för en hund! Det lurar flera faror under sommaren ormar, fästingar och underlag som bränner sönder trampdynor... ja det är till att ha lite koll!

 

 

Jag gillar författaren Torgny Lindgrens förklaring till varför hunden är människans bästa vän "- Hunden har inte någon lång utdragen mognadsprocess som vi människor har. De går från valp till vuxen på ett år ungefär och behåller därför så mycket av det barnsliga, en enorm spontanitet och nyfikenhet, livsglädje och förmågan att njuta av små saker i livet. De påminner om en natur som vi avlägsnat oss ifrån!"

DSC_0785[1] 

En som sover där det passar!

 

 

 


Söndagskväll och en stund över!

2018-05-13 22:17 | 0 kommentarer

DSC_0717[1] 

DSC_0728[1] DSC_0731[1] 

Veckan började med strålande väder och det har hållit i sig! Lite strandhäng blev det i början av veckan. Så kom torsdagen och det var dags för Loke att träffa sin nya familj! Han kommer att få det jättebra hos dem. Han har redan aklimatiserat sig bra enligt matte Malin som skickat bilder och små korta filmer på deras äventyr tillsmmans!

DSC_0699[1] 

Första natten för Dora utan sin bror var rätt orolig, hon saknade honnom och vandrade runt och letade flera gånger under natten. Men nu har hon kommit över det och fått sina egna rutiner, de är otroligt anpassningsbara. I övrigt har vi tagit det rätt lunt och varit hemma på gården tillsammans. Oda och Diva har fått sig några cyckelturer på kvällarna varvat med viltspår träning, det håller på vara rätt varmt på dagarna så man får utnyttja den svalare kvällsluften!

DSC_0751[1] 

 

 


Små och stora äventyr!

2018-05-06 21:54 | 0 kommentarer

Så har det gått 12 veckor sedan Odas valpar föddes! Ett stort äventyr för oss, så glad att det har gått så otroligt bra med de små 

Denna vecka som passerat har varit fylld av vardagliga sysslor för oss och hundarna. Startat upp viltspårträning och anmält till anlagsklass för de vuxna tikarna, småttingarna har fått känna doften av rådjursklöv och lite doft av blod. De agerade med stor nyfikenhet och var riktigt intresserade av doft och rörelse. Aktivering i det vardagliga kan vara riktigt utmanande för de små, dyra aktiveringsleksaker är nog bra men vardagliga ting kan vara tillräckligt utmanande för att stärka valpens självkänsla. här kommer en liten film som visar hur man enkelt kan utmana de små att lösa ett problem!

 

 

Att komma på hur man kommer åt maten som laggts på ett underligt ställe! Nosarbete är den klart bästa aktiveringen här kommer en bild på småttingarna när de letar matbitar i "snuffelmattan"

DSC_0690[1]

Miljöträning i stan igen, ligga och slappa på en bänk utanför en butik med folk som passerar med vagnar, prassliga kassar och trafikljud är för våra hundar en mycket annorlunda miljö. Dock tar de allt med ro och har inga bekymmer med att koppla av mitt i allt.

DSC_0708[1] 

DSC_0715[1] DSC_0710[1] 

Nu är det även dags för vaccination, i morgon åker vi till Reginas veterinär klinik och tar 12 veckors vaccinationen. Vi kommer även att göra ny valpbesikning på Maddox, som skall heta Loke och flytta till sin familj nästa helg. Kommer bli tomt efter honnom han har en speciellt härlig utstrålning den lille killen. Lugn och trygg, social och kelsjuk.... ja en mysig liten kille med härlig attityd!

DSC_0699[1] 

På tal om nanm så kommer vår lilla tjej att kallas Dora, Har haft lite svårt för att ropa Medina det klingade inte rätt tillsammans med de andra flickorna heller så nu är det Oda, Diva och Dora som gäller!

Njut av årstiden och låt hundarna nosa på något spännande 

 

 

Arkiv

2023
2022
2021
2020
2019
2018