Blogg

En duktig liten hund!

2019-05-20 15:13

Det här är Almbackens Fantino Medina!

Hon har varit och gjort anlagstest i viltspår i söndags. Dora som hon så klart kallas gjorde en väldigt fin insats och blev vald till dagens bästa anlagshund av fem deltagare. Det var SSRK Umeåsektion som höll sitt årliga vårprov i Bjenberg. I anlagsklassen deltog en Engelsk springerspanniel, en labrador retriver, en vit herdehund och en Golden retriver och så Dora yngst av alla i klassen med sina femton månader. Det blev godkänt resultat för fyra av hundarna men Dora segrade och valdes till domarnas favorit för dagen!

Viltspår Dora 

Domarens komentar på protokollet lyder; Ung tik som arbetar noggrant i ett fint tempo. Ringar 3 gånger i andra vinkeln men löser problemet helt själv. Gör i dag ett mycket väl godkänt arbete.

Den andra vinkeln låg i en slänt och spåret kom nerifrån, precis vid krönet av slänten vinklade spåret av och vind och torra markförhållanden gjorde att det var svårt för henne. Hon fick ta om tre gånger innan hon helt säkert fortsatte med bestämda steg. Där var även rester av en uppäten fågel samt en grop av vad dommaren trodde var en brunstgrop från i höstas. Jag är så stolt över lilla Dora som gjorde ett mycket fint jobb!

Det här är ju en repris från förra årets vårprov! Då var det mamma Oda som vann tävlingen, de arbetar så lika dessa två. En eloge till arrangörerna för dagen. Ett dignande prisbord som blev väldigt uppskattat av oss tävlande. Bland Doras priser så var det bla. ett presentkort på gratis vaccinering hos Vettris/Umanveterinären.

Diva deltog även hon men det gick inte så bra för henne. Hon som tävlar i öppen klass med spår som legat sedan kl 17.30 dagen före. Spår upptaget var satt precis över en asfalterad avstickande väg rutan låg ett par meter på in på varje sida av vägen. Hon startade fint och arbetade sig igenom rutan och kollade först bakspåret därifrån spårläggaren startat och jobbde sig sedan tillbaka och gjorde ett fint upptag. Efter ca 150 meter övergick spåret  över ett soligt hygge, Värmen var tryckande, Diva lämnade spåret och drog iväg mot en svalkande pöl med svart men svalt vatten! Sedan var det stopp hon ville inte fortsätta. Jag bad dommaren stryka oss men han ville ändå ge henne chansen att hitta slutet. Vi blev påvisade spåret en bit strax innan klöven men hon var tyvärr inte med på noterna där heller. Det var mycket varmt och torrt i hennes spår vi var bara ett av flera ekipage som misslyckades.

 

 


En intressant dag helt i min smak!

2019-05-12 19:23 | 0 kommentarer

 

Ett Glatt gäng unghundar som precis genomfört BPH -Beteende och Personlighetstest på Strandvallens hundskola i Nordmaling. Så roligt att så många hade möjlighet att delta, till och med Loke som bor i Saltsjö-Bo var med oss! Man undrar förståss om kullsyskonen känner igen varandra och det fick vi svar på genast! Så glada och energiska de blev direkt de såg och kände doften av varandra. 

Fina resultat visade testet. Som provledaren sa "-en grupp glada och sociala individer med mycket energi och trygga med alla tassar på jorden!"  Så intressant för oss att se flera av "valparna" samma dag och bilda oss en uppfattning om hur de har utvecklats och håller på att ta form som riktigt trevliga individer.

20190511_120252 20190511_120335 

Sån tur med vädret vi hade, sol och förståss lite kalla vindar från havet men då man tittar ut i dag när det har varit hällregn från tidig morgon till sena kvällen så får vi verkligen vara glada. Efter att alla fått sitt protokoll och fina BPH rosett så styrde vi kosan hem till oss för en lättare lunch och möjlighet för hundarna att umgås på inhägnad tomt. En höjdpunkt var det även att Malva som bytt ägare i vinter kom med sin nya matte och husse för att vara med i gemenskapen. Hundprat allmänt och lite vardagliga tips han vi utbyta mellan varandra.

Tack så mycket alla som deltog!  Och Grattis till genomfört BPH

På eftermiddagen var det även andra Schappar som deltog i BPH som kvistade förbi på en kopp kaffe efteråt, så hela dagen var fylld med hundaktiviteter. Tack för besöket Rigmor och Micke från Sollefteå med hundar från Sagolands kennel. (Divas syskonbarn) 

 


Nu är vi igång och spårar!

2019-05-02 19:39 | 0 kommentarer

I dag fick Dora sitt första viltspår efter vinteruppehållet. Hon visade stort intresse för sin uppgift men var lite fundersam över den släpande linan och när jag fastnade med foten i en gren så tittade hon upp och verkade störd över att ha blivit distraherad mitt i sitt spännande uppdrag. Det visade mig tydligt vad jag måste träna på ... att släpa en lina efter henne i skogen på promenaden gärna med något som skramlar till ibland. Visst blev hon lite störd och avbröt sitt jobb ett ögonblick men fortsatte fint på egen hand tills hon hittade rådjursklöven. 

Det visar sig att det vi tränade i höstas sitter kvar och intresset att spåra översteg fyndet av klöven!!

 

 

 

Ser fram emot att träna lite svårare spår nu och förlänga liggtiden. Jag använde inget blod i spåret i dag utan drog helt enkelt klöven efter mig. Det var inte helt snöfritt i skogen och jag lyckades även lägga spåret strax vid sidan av färsk älgspillning, Dora reagerade inte ens på älgbajset!! Hon som brukar förse sig rikligt av denna skogens läckerhet

 

 

 

Arkiv

2023
  •    September
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018