DSC_1211

Här ligger Diva och sover, strax vaknar hon helt omedveten om att hon blivit höft och armbågsröntgad på veterinär stationen i Vännäs!

Höfter A armbågar 0/0 = bästa betyg!

 

DSC_1210 

Bilden visar Divas höfter på röntgenbild i veterinärens dataskärm.

Efter att hunden når 12 månaders ålder så är det bra att kontrollera höfterna och armbågarna hos veterinären genom röntgen. Bilderna tas med hunden sederad, dvs att den får lugnande medel som verkar en kort stund. 

Bilderna skickas till SKK Svenska kennelklubben som har personal som läser av bilderna och med tränat öga gör en bedömning. Resultatet skickas sedan till hundägaren och registreras även på hund data (kennelklubbens register)

 Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av höftleden och en rätt vanlig skelett rubbning hos många hundraser. Schapendosen har inte så stora problem på den fronten men det är långt ifrån alla som undersöks.

Armbågsledsdysplasi innebär en onormal utveckling av armbågsleden och förkortas ED efter den engelska benämningen elbow dysplasia. Det är heller inte så många innom rasen som är undersökta men framför allt vid avel vill man inte föra vidare sådana svagheter som kan vara ärftliga till viss del.

För att hunden skall utvecklas på rätt sätt i sina leder så är nog vi hundägare delaktiga till viss del. Genom bra mat och rörelse i lagom dos ger man hunden bra förutsättningar att utvecklas rätt. Att hålla valpen/unghunden i god form och inte låta den dra på sig övervikt hjälper den att inte överbelasta lederna. Genom att låta den röra på sig i varierande tempo och varierande teräng bygger den stabilitet och muskler som håller skelettet på rätt plats under tillväxten.