Hundens mentalitet

En hund som mår bra och kan vistas i vår miljö med naturliga störningar i form av olika syn ljud och ljus intryck, utan att reagera med stressbeteenden har bra mentalitet.

Olika raser har olika karraktärsdrag och det kan skilja mellan de raspecifika egenskaperna. En del jagar ooch har stor jaktlust, somliga har mer utpräglad vaktinstinkt och så vidare.

Schapendoesen är en uppmärksam hund som ger skall när någon kommer. Den är mycket lyhörd och tycker om att sammarbeta med sin förare. En aktiv hund som är lättlärd och social. Det är en kroppsvallande ras som styr boskapen genom vaggande kroppsrörelser. 

 

DSC_1532 

 

BPH - Beteende och personlighetsbeskrivning

Svenska kennelklubbens mentalbskrivning är ett bra sätt att lära sig mer om sin hunds egenskaper. Där får du vetskap om hur din hund reagerar inför olika situationer, är den trygg, lekfull, social skottfast och så vidare.

 

Beskrivningen görs på en speciellt anpassad bana och har flera "stationer" som utmanar hunden på olika sätt. Det tar ca 45 minuter att genomföra och man får utförliga instruktioner av provledaren. Alla hundar är välkomna efter ett års ålder. Hunden skall vara vaccinerad och id märkt, föraren måste vara medlem i en länsklubb, special, eller rasklubb.

Efter provet så får du ett samtal med beskrivaren som berättar kort om vad hon/han gjort för observationer, du får ett protokoll som sammanfattar din hunds mentalitet. Detta resultat kommer att skickas in till SKK som registrerar resultaten på rasdata, där kan man sedan läsa den fullständiga utvärderingen.

 

 

 

 

 BPH 

 

DSC_2122

 

 DSC_1757

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns mer att läsa om BPH

på svenska kennelklubbens hemsida

där finns även en lista på alla arrangörer i Sverige