NOSE WORK

 20200901_105555[1] 

 

En aktivering där hunden skall vara den som bestämmer och vi som förare endast stöttar hunden att nå målet. Som förare belönar vi fyndet och arbetet hunden laggt ner på att hitta gömman.

Nosework är en fantastisk aktivering som tröttar ut hunden på ett naturligt sätt genom att den får använda luktsinnet och ta eget initiativ att söka sig fram till doften.

Den som startade Nosework utarbetade metoden i syfte att aktivera hundar på hundstall som var svåra att adoptera bort.

 Många hundägare upplever noseworkträningen som en väldigt fin sammarbets träning. Hunden får ökat självförtroende genom att den får uppmuntran att arbeta självständigt, till skillnad från annan hundsport där hunden tränas i att anpassa sig efter vår vilja. (Till och med spårarbetet går ju mer och mer emot att vara lydnadsbetonade spår, hunden tränas på att spåra på ett visst sätt för att uppnå så höga poäng som möjligt)

Nosework går ut på att hunden skall finna doftens kärna av ett vattenbaserat hydrolat av dofterna Eukalyptus klass 1, Lagerblad klass 2 eller Lavendel klass 3.

Det finns många fina filmer på youtube om nosework och nybörjarkurser finns det ett stort utbud av. Nosework är en väldigt fin aktivering även för den som inte vill tävla med sin hund utan bara ge den en aktivitet som verkligen stimulerar hunden och stärker förhållandet mellan hund och förare.

Det finns många metoder att lära hunden att visa var doften sitter. Det är vägen fram till gömman som är viktig, inte hur hunden markerar!! Detta tyckte jag själv var lite kryptiskt i början, men efterhand så förstår man det, man lär sig läsa av sin egen hund hur den arbetar och när den lokaliserat doften först och övergår till finsök för att hitta doftkällan. Däreffter att sedan på något sätt uppmärksamma föraren på att här är DET. Den kan välja att "frysa" nosen på stället eller att slänga ett ögonkast mot föraren för att liksom säga hänger du med människa! Vissa hundar krafsar med tassen andra lägger sig ner när den hittat gömman.

Om hunden själv får välja markering så kan den välja att variera markeringssätt beroende på vad som passar in just i stunden, hög eller låg gömma kan ha olika markering osv. Detta är lite svårt till att börja med men man lär sig verkligen läsa sin hund. Detta har man stor nytta av även i vardagen sedan. Tänk på det, man får en inblick i hur hunden komunicerar och att det ibland sker blixtsnabbt! 

Jag har verkligen hittat en aktivitet som mina hundar älskar, de mår väldigt gott av att jobba så självständigt. 

Schapendoes är ju en arbetande hund och har behov av att göra sig av med en del mental energi. Med Nose work kan jag erbjuda ett arbete som ger dem sinnesro.