Spår arbete som aktivering

 

Alla hundar kan spåra!

Att följa ett doftspår för en hund är fullt naturligt och att låta hunden utveckla sitt nosarbete är mycket stimulerande. Man kan på ett väldigt enkelt sätt intressera sin hund för spårarbete genom att lägga ett 50-60 meter långt personspår i lätt teräng. Att göra tydliga avstamp med fötterna gör det lite lättare för hunden i början. Man kan lägga godis i fotavtrycken som uppmuntran till hunden i början, sedan minskar man belöningarna snabbt och intresserar hunden för spårets slutbelöning. Låt hunden hitta en omtyckt belöning i slutet av spåret och ge den beröm och visa tydligt att du blir glad att hunden lyckats lösa uppgiften.

Som förare måste man var lugn och verkligen intresserad av att följa den spårande hunden. Spårarbete bygger på sammarbete och ömsesidig glädje som all annan hundträning.

  

 

På filmen ser ni Oda som spårar på en åker hon tar vinkeln rätt snabbt, svansen och kroppsspråket visar tydligt när hon känner att apporten är nära!

 

För nybörjarspår behövs till en början ingen utrustning, man kan enkelt använda halsband och det längsta kopplet man har. Vill man utveckla svårigheten börjar man med att öka spårets liggtid. En hund kan tränas i att följa spår som är 10-15 timmar gammalt. Variera terrängen allt ifrån åkermark till olika typer av skogsteräng, det går även att utveckla hunden till att spåra hårda spår på grus och asfalt, men det kräver en mycket trägen och duktig förare.

Vad skall man då använda som belöning? Ja många använder mat eller godis, har hunden en favorit leksak så är den självklart ett bra alternativ. Vill man utveckla spårarbetet till tävling så används små trä apporter (ca 8 cm långa och 2x2 cm tjocka) dem lär man  hunden att markera. Antingen genom att den lyfter apporten i munnen eller att lägga sig framför apporten och på det sättet visa föraren.

På tävling använder man sele på hunden och en spårlina på 15 meter. I Apellklass är spårets liggtid minst 40-50 minuter 300 meter långt och laggt av en för hunden främmande person. Det läggs med två räta vinklar och tre föremål som hunden skall markera. I apellklass ingår även några lydnadsmoment, platsliggning och budföring.

Apellklass ingår i tävlingsformen Bruksprov och arrangeras av  lokala Brukshundklubbar. Det är första klassen av fyra nivåer (Appell, lägre, högre och elitklass.) I bruksprovet kan man även tävla med inriktning mot sök, rapport, patrull eller skydd. Lydnaden är den samma oavsett inriktning i de olika klasserna. Brukshundklubbarna arrangerar många andra tävlingsformer oxå kolla på deras hemsida för mer information.

 

Viltspår

 

Man kan även spåra blodspår. Det innebär att man använder sig av en klöv av vilt djur exempelvis rådjursklöv eller älg. Den knyter man fast i ett snöre och drar i spåret när man går i skogen, samtidigt som man droppar/stämplar blod i spåret. Blodspår kan för hunden vara lite extra spännande då doften är mycket starkare och kan vara både skrämmande och intressant på samma gång. 

 

 

Börja träna viltspår

Utrustning: Sele och lina som är 10 meter lång, nötblod som finns att köpa fryst i matvarubutik. En skank av vilt till exempel rådjur, älg eller hjort. Sist men inte minst en belöning till hunden, jag brukar bjuda en rejäl klick rå köttfärs.

När du har införskaffat bra utrustning, tinat blod och skank är det dags att se ut ett lämpligt ställe att lägga de första spåren på. Lägg gärna spåret på en äng eller i en skog där det helst inte går så många människor och hundar, gärna en plats där det inte heller finns så mycket vilt. På prov går spåren alltid i skog men även där ska terrängvariation förekomma så det är en fördel att tidigt lägga in olika typer av underlag i träningen. Välj till en början en lite mer “luftig” skog, gärna med grönmossa istället för blåbärsris så att vittringen hamnar långt ner i backen. Allt för att underlätta för nybörjarhunden. Längre fram i träningen kan man gärna utsätta hunden för olika störningar för att variera spåren och för att utmana hunden. “Torra” spår, såsom asfalt, grus och jord är svårare terräng medan äng och framförallt skog är lättare.

 

Det allra första spåret bör vara ca 30-50 meter med en liggtid på ca 30-60 min. Försök att lägga spåret i medvind. Börja med att sätta upp en snitsel i starten och släpp ner skanken och häll några droppar blod. Nu är det dags att börja gå! Skanken har du i ett snöre släpandes någon eller ett par meter bakom dig och den andra handen har du till blodet som du häller några droppar i varje eller vartannat steg. Skanken ska alltid vara i backen och till en början blodar du hela sträckan. I slutet lämnar du skanken, bind gärna fast den i ett träd för att förhindra att något annat djur stjäl den. Fortsätt gå rakt fram efter spårslutet, efter ca 50 meter kan du vinkla av och gå mot bilen. Tänk på att inte gå för nära ditt utlagda spår, håll ett avstånd på minst 50 meter.

 

Ta hunden i halsband fram till startpunkten, där du selar på hunden. Om du har en väldigt het hund kan det vara en fördel att sela på vid bilen, för att inte få en stökig start. Kan hunden spåra sedan tidigare gör du på samma sätt som vid personspår. Om inte så håll i hundens sele med handen, ta fram den till starten, visa med handen och låt den lukta så länge den vill. Troligen kommer hunden bli nyfiken och börja följa spåret, då följer du bara med.

 

På prov ska det vara minst fem och max tio meter mellan dig och hunden. I början när ni tränar gör det ingenting om du är närmre för att lättare kunna stoppa hunden om den går av spåret. En del väljer att berömma hunden när den tar spåret, något man även får göra på prov. Välj själv, om du tror det peppar hunden kan du berömma men gör det inte om du tror det kan påverka hunden för mycket.

 

Om hunden släpper spåret och tittar glatt på dig – ja, då har du tagit i lite för mycket, säg det gärna lite lugnare nästa gång. När hunden hittar fram till skanken i slutet däremot, då får du överösa den med beröm! Gärna en godis eller en lekstund med favoritleksaken också. Jag brukar leka med skanken (dra iväg den längs marken så hunden får jaga och sen bära den). Alla hundar gillar inte skanken, så gör det inte till en stor sak om din hund inte vill leka med den. Efteråt selar du av hunden, det får betydelsen “nu är jobbet slut”.